Ohutlevy on monen tuotteet raakamateriaali
Ohutlevystä valmistetaan paljon erilaisia tuotteita monilla erilaisilla menetelmillä. Jos metalliteollisuus ja ohutlevytuotanto kiinnostavat, tervetuloa blogin pariin. Tämänkertaisena aiheena on ohutlevy ja miten sitä voidaan muokata eri tavoin.
Ohutlevyn muokkauksessa on kaksi päämenetelmää
Ohutlevyä voidaan muokata eri tavoilla ja ne voidaan jakaa kahteen eri päämenetelmään, jotka ovat venytysveto ja syväveto. Venytysvedossa levyä venytetään voimakkaasti sen tason suunnassa. Syvävedossa levy vedetään painien avulla vetorenkaaseen. Usein molempia tekniikoita käytetään myös samanaikaisesti. Venytysmuovauksessa käytetään vetorengasta ja levynpidätintä ehkäisemään aihion reunojen luistamista. Venytysmuovausta käytetään esimerkiksi kuperapohjaisten tuotteiden valmistuksessa. Venytysmuovauksessa levyaihiota venytetään sen alapuolella olevan työkalun päälle ja, kun se on muovautunut sitä vasten, viimeistellään se puristamalla ylätyökalun avulla. Muovattavan materiaalin muokkauslujittumiskyvyn eli kuinka paljon se kestää venytysmuovausta murtumatta, laskee vetokone automaattisesti. Syvävedossa ohutlevy muovataan yleensä kuppimaiseksi tuotteeksi. Syvävedossa levy painetaan painimella vetorenkaan pyöristyksen yli. Syvävedossa levyn paksuus pysyy yleensä alkuperäisenä tai se saattaa myös paksuuntua. Syvävedon suorittamiseen tarvitaan puristin ja työkalut, jotka ovat vetorengas, pidätysrengas ja painin.
Muita ohutlevyn muokkaukseen käytettäviä menetelmiä
Ohutlevyä voidaan muokata myös nestemuovausmenetelmillä, kuten esimerkiksi hydromekaanisella syvävedolla ja suurpainemuovauksella. Nestemuovausmenetelmät muistuttavat tavallista syvävetoa ja venytysmuovausta; muovaava voima välittyy suoraan levyyn nesteen välityksellä. Hydromekaaninen syväveto eroaa perinteisestä mekaanisesta syvävedosta alapuolella olevalla nestesäiliöllä. Veto suoritetaan nestepaineen avulla ja sen etuna on, että se soveltuu vaikeamuotoisille kappaleille, hyvä pinnanlaatu, suuri rajavetosuhde ja pienet työkustannukset, koska neste korvaa toisen työkalupuoliskon. Suurpainemuovaus sopii lujien teräksien muovaukseen, esimerkiksi autoteollisuudelle ja menetelmää käytetään myös muussa suursarjateollisuudessa. Ohutlevyä voidaan siis muokata useilla eri menetelmillä ja menetelmää valitessa, täytyy ottaa huomioon materiaalin mekaaniset ominaisuudet. Sen vuoksi on tärkeää tuntea materiaalin ominaisuudet, että sen muokkaukseen voidaan valita sille sopiva valmistusmenetelmä.
Metalliteollisuus ja ohutlevytuotanto digitalisoituvat
Myös metalliteollisuudessa tuotantoprosessit ovat digitalisoituneet ja erilaisia älyratkaisuja kehitetään koko ajan. Tuotannossa erilaisten ohjelmistojen ja teknologioiden osuus on muodostunut tärkeämmäksi. Erilaisia digitaalisia prosesseja voidaan käyttää ohutlevytuotteiden valmistuksessa monella tavalla hyödyksi, esimerkiksi mallintamalla erilaisia tuotteita ja tekniikoita digitaalisesti ja vertailla niiden valmistusta erilaisten koneiden ja työstömenetelmien välillä. Lankapaja Oy valmistaa erilaisia metallitöitä alihankintana.